Long-Covid staat voor de langdurige Covid klachten die mensen kunnen hebben nadien. Dat is een heel uiteenlopende verzameling van klachten. Diverse (ook jongere mensen) kunnen een Corona Covid19 infectie krijgen met geen of milde klachten. Pas daarna ontstaat de ellende. Zij krijgen last van langdurige ernstige klachten. Meestal hebben deze mensen last van alle hieronder beschreven of een groot aantal zeer verschillende klachten Er zijn op dit moment mensen die hier al 6 maanden last van hebben en nog niet weten hoe dit verder gaat.
Maar wat kun je je het beste voorstellen van Long Covid? De meeste mensen hoesten echt niet maanden achter elkaar en hebben ook niet constant koorts – de bekende coronasymptomen. In plaats daarvan zorgt Long Covid vaak voor andere symptomen, die voor sommige mensen erg ingrijpend en levensveranderend kunnen zijn. De volgende signalen worden het vaakst gemeld door patiënten met langdurige coronaklachten:
Één van de meest voorkomende symptomen die mensen met Long Covid hebben is extreme, aanhoudende vermoeidheid. Ruim zes op de tien mensen met Long Covid geeft aan dit na zes maanden nog te hebben. Het wordt omschreven als vermoeidheid die het hele lichaam aangaat: van spierzwakte tot een slap gevoel in het lichaam. Het lijkt op CVS, Chronisch Vermoeidheids Syndroom en op klachten zoals bij Burn-out.
Uit een analyse van vijftig studies waarin ruim 19.000 mensen met Long Covid onderzocht worden, blijkt één op de vijf mensen hersenmist of Brain Fog noemt als een van de symptomen. Zes maanden na de eerste besmetting merken ze dat dit nog steeds effect heeft op hun dagelijkse leven; dit is onafhankelijk van hoe ernstig de klachten tijdens de besmetting met COVID-19 waren. Lijkt op de symptomen bij Burn-Out.
Uit bovengenoemde analyse blijkt ook dat ongeveer 20 procent van de mensen met langdurige coronaklachten ook slaapproblemen meldt. In de eerste zes maanden nadat ze ziek worden hebben ze problemen met hun nachtrust ontwikkeld: of dat nu slapeloosheid is, ’s nachts vaker wakker worden of juist niet kunnen opstaan.
Van de mensen die hun reukvermogen verliezen door het coronavirus merkt ongeveer een derde in de eerste twee maanden nog geen verbetering. Sommigen kunnen zelfs na zes maanden nog niet ruiken, al is dat gelukkig een uitzondering.
Inmiddels zijn er verschillende trucjes die mogelijk een oplossing kunnen bieden voor dit probleem, hoewel ze helaas niet voor iedereen werken. Zo zou het eten van een verbrande sinaasappel wonderen kunnen doen, en ook een shot met pure gember kan er mogelijk voor zorgen dat je weer kunt ruiken.
Ook hartkloppingen en een onregelmatige hartslag zijn symptomen die veel genoemd worden bij long covid, zegt het RIVM. Wat hier precies de reden voor is, weten experts nog niet. Het lijkt sterk op een ontregeling van het autonome zenuwstelsel. Langdurige coronaklachten ontstaan mogelijk door een te sterke reactie van het immuunsysteem, waarbij dus ook het hart mogelijk betrokken is. In ieder geval gaat het hier vaak om vegetatieve reacties.
Ook haaruitval is één van de symptomen die genoemd wordt bij Long Covid. Het is normaal dat je elke dag wat haar verliest, vertelt dermatoloog Rick Waalboer-Spuij (Erasmus MC) aan RTL Nieuws. Bij mensen die ernstig ziek zijn door het coronavirus, kan dat echter ineens een stuk ernstiger zijn. Je haarzakjes raken dan uit balans, waardoor je lijf ineens veel meer haren kwijtraakt.
“Uit internationale studies blijkt dat ongeveer 25 procent van de coronapatiënten die in het ziekenhuis heeft gelegen last krijgt van haaruitval.” Meestal ontstaat haaruitval zo’n twee maanden ná de infectie, omdat je lichaam een flinke tijd nodig heeft om alles te verwerken. Erg ziek hoef je overigens te zijn geweest, want ook mensen met mildere coronaklachten kunnen last krijgen van haaruitval, stelt Waalboer-Spuij.
In een onderzoek gedaan onder ruim drieduizend long covid-patiënten blijkt dat ongeveer negen op de tien van hen aangeeft in de eerste maand na de infectie klachten als spier- en gewrichtspijn te hebben. Na zeven maanden geeft nog ongeveer de helft van hen aan dat deze klachten nog altijd niet verdwenen zijn.
Ook geeft een groot gedeelte van de mensen met long covid aan dat verlies aan spierkracht één van de symptomen is die zij merken; vooral omdat ze door de extreme vermoeidheid vaak minder actief (kunnen) zijn. Hierbij wordt fysiotherapie aangeraden.
Ten slotte zijn er ook mentale symptomen die passen bij long covid. Een derde van de coronapatiënten heeft maanden later nog aantoonbare mentale klachten die zij voor de ziekte niet hadden. Vooral angst- en paniekstoornissen komen veel voor; 17 procent van alle onderzochte patiënten had hier last van. Dat werd gevolgd door problematische stemmingswisselingen, waar 14 procent mee kampt. Voor ongeveer 13 procent van de patiënten geldt dat dit de eerste keer dat zij voor het eerst een diagnose van een geestelijke aandoening kregen.
Hoe ontstaat Long Covid?
Hoewel niemand er uit is wat precies de oorzaak is van de aanhoudende klachten, is inmiddels wel duidelijk dat er een aantal onderliggende mechanismen zijn die in meer of mindere mate een rol spelen.
● Één van de theorieën is dat het virus het immuunsysteem overbelast, waardoor een reactie ontstaat die symptomen veroorzaakt die lijken op die van een chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS).
● Verder lijkt er sprake te zijn van lage graad ontstekingsprocessen in de hersenen (zogenaamde neuro-inflammatie) en het lichaam (systemische ontstekingen). Virussen veroorzaken een reactie van het immuunsysteem, dat dit aanvalt. Deze reactie veroorzaakt energie wegvretende stress en ontsteking in het lichaam. De gevolgen van deze reactie zorgen er vaak voor dat mensen zich bijvoorbeeld minder vitaal, vermoeid en soms depressief voelen of dat ze tot niets kunnen komen.
● Een ander belangrijk onderliggend mechanisme is, dat door de virale infectie een energiecrisis ontstaat op celniveau, omdat het virus op verschillende manieren de energieproductie op celniveau (in de Mitochondriën) voor langere termijn verstoort.
● Wat verder bij velen aan de hand zal zijn is dat het ''gas -gevende'' deel van het Autonome [onwillekeurige] zenuwstelsel, het zogenaamde sympathische deel flink aan blijft staan (ook wel overprikkeling van het limbische systeem genoemd) waardoor welke vorm van stress dan ook (psychisch, fysiek, chemisch, overprikkeling door licht en geluid) veel bijkomende negatieve reacties veroorzaakt. Die ontregeling van het Autonome zenuwstelsel kan vele vormen aannemen. In de plaatjes hieronder kan je de invloeden zien.
Sympathische activiteit = gas geven, Para-Sympathische activiteit = de rem erop
De behandeling van Long-Covid-klachten met onze sterke Klasse 4 Deep Tissue Laser, betekent voor veel mensen een grote sprong voorwaarts. Vaak al binnen een paar behandelingen tekent zich een significante verbetering af in de beschikbare energie en het algemeen welbevinden.
De behandeling richt zich primair op het optimaliseren van zowel de Lever-energie [Chi], wat gaat zorgen voor meer beschikbare energie, als ook op de Milt, die een grote rol speelt bij de immuniteit. Verder worden de longen behandeld en pijnlijke spiergroepen die de patiënt zelf aangeeft. Het aangrijpingspunt van de therapie, is de haperende energiefabriekjes van de cellen [de mitochondriën] weer op te peppen. Hierdoor gaat er weer een scala aan herstelprocessen lopen. Het is een volkomen lichaamseigen behandeling, ook al klinkt het fenomeen LASER futuristisch. Door deze behandeling word je als het ware ''over de bult'' geholpen en wordt je lichaamseigen herstelvermogen aangezet.
Een tweede aangrijpingspunt, is het stabiliseren van het ''vegetatieve zenuwstelsel''. Dat is het zenuwstelsel-deel, wat allerlei processen regelt binnen je lichaam, zonder dat je er weet van hebt. Je hartslag en je bloeddruk bijvoorbeeld, maar ook je spijsvertering. Het wordt daarom het ''onwillekeurige zenuwstelsel'' genoemd. Het ''gewone'' zenuwstelsel, waarmee je bijv. kunt lopen en bewegen, wordt het ''willekeurige zenuwstelsel'' genoemd.
Het onwillekeurige zenuwstelsel, heeft een ''rem en een gaspedaal''. Dat systeem kan ontsporen, waardoor er een variëteit aan klachten kan ontstaan zoals hartkloppingen en het rijtje wat hierboven staat, etc. De behandeling is er dan dus ook op gericht, om dat deel van het zenuwstelsel te stabiliseren.
Een derde aangrijpingspunt, is het behandelen van de meridianen en acupunctuurpunten die gelieerd zijn aan de milt, de nieren, de lever en de longen.
Dat gehele pakket waar de aandacht naartoe gaat, gaat positieve veranderingen in gang zetten in de symptomenlijst waar patiënten zich bij ons mee melden. Het verschil voor/na de behandelingen is in verreweg de meeste gevallen extreem opvallend. Veel symptomen zijn uiteraard moeilijk meetbaar, maar verschillen op Röntgenfoto's van de longen, zijn aantoonbaar en objectiveerbaar gebleken.
Vaak zijn er 5 tot 10 behandelingen nodig om een verbetering tot stand te brengen.
Een afspraak is te maken via de afsprakenlijn: 0314 394222 of via het formulier.
Door de uitbreiding van het basispakket per 18 juli 2020 kunnen coronapatiënten met langdurige klachten minimaal zes maanden lang gebruik maken van paramedische zorg, namelijk:
Er is geen overheveling mogelijk van de aanspraak van de ene paramedische discipline naar een van de andere paramedische disciplines. Je kunt dus niet uren ergotherapie “inzetten” als je fysiotherapie tekort komt.
De nodige behandelingen worden vooralsnog direct vergoed via de basisverzekering van de patiënt. Het enige dat de verzekerde zelf moet betalen, is het eigen risico van zijn/haar zorgverzekering. Die bedraagt 385 euro in 2020.
Wie komen hiervoor in aanmerking?
Alle coronapatiënten die op een reguliere ziekenhuisafdeling hebben gelegen of thuis ernstig ziek zijn geweest komen in aanmerking voor ruimere dekking vanuit de basisverzekering waartoe de overheid in juli 2021 heeft besloten. Voor IC-patiënten is er indien nodig ook een revalidatietraject (in het ziekenhuis of in een gespecialiseerd revalidatiecentrum) mogelijk. Dit wordt ook wordt gedekt door de basisverzekering.
Uiteraard is hiervoor wel een verwijzing van de arts nodig.
Bij coronaherstelzorg is het een voorwaarde dat er door een huisarts of een andere arts, zoals een longarts, een COVID-19 besmetting is vastgesteld óf een sterke verdenking daarvan. De zorg is alleen bedoeld voor mensen die langdurig coronaklachten ondervinden, zoals vermoeidheid of benauwdheid.
De eerste behandeling paramedische zorg voor mensen met Long Covid moet bovendien binnen één maand na verwijzing plaatsvinden en duurt maximaal een half jaar. Dit kan eventueel met een half jaar verlengd worden op verwijzing van een medisch specialist.
“Aan het eind van de eerste periode van 6 maanden kan bij uitzondering en op goed gedocumenteerde indicatie van de medisch specialist, die de diagnose heeft gesteld, een beroep worden gedaan op een tweede behandeltermijn van maximaal 6 maanden. Als er sprake is van blijvende longschade of fysieke schade waarvoor paramedische interventie zinvol wordt geacht. Per 1 juli 2021 mag ook de huisarts mag (naast de medisch specialist) bij verdenking van specifieke lange termijn schade de verwijzing doen voor een tweede behandeltermijn. "
Een afspraak is te maken via de afsprakenlijn: 0314 394222 of via het formulier.
Alle rechten voorbehouden | Disclaimer | Privacy | Website door Internetbureau Doetinchem FrankBrinks.nl